Welkom in Oosterend op Terschelling

Dark Sky belevenis tijdens Nacht van de Nacht in Waddengouddorp Oosterend

Tijdens Nacht van de Nacht, op zaterdag 26 oktober, bieden leden van stichting Natuurlijk Oosterend Dark Sky belevenissen aan in en rondom Waddengouddorp Oosterend.

Het is alweer de negende keer dat Stichting Natuurlijk Oosterend meedoet met de landelijke Nacht van de Nacht. Drie ondernemers bieden een belevenis aan waarbij Dark Sky centraal staat.

Deelnemers kunnen mee met de schemerwandeling Joon van Eilandmeisje. Joon is Aasters - Terschellinger dialect - voor avond. Met een vertrek in de schemer, de fase tussen de dag en de nacht die in het verschiet ligt, wandel je als het ware de avond in. De duinen van Oosterend herbergen tal van verhalen, over zandverstuivingen, levende duinen, nachtjagers, drenkelingen, verdwenen akkers en nog veel meer.

Vervolgens wordt er een drie-gangen diner geserveerd in restaurant De Heeren van der Schelling in sfeervolle setting. Eigenaar en chef-kok Arno van Veen heeft mooie gerechten samengesteld, passend bij de herfst.

Daarna staan huifkarren klaar op het erf van Puur Terschelling om naar De Boschplaat te gaan en sterrenkundige Adrie Warmenhoven gaat mee om uitleg te geven over de sterrenhemel. Een kampvuurtje, warme chocolademelk, marshmallows en een sterrentelkaart maken deze belevenis compleet. Vanwege overweldigende belangstelling en sommige onderdelen al (bijna) vol zitten wordt het programma ook op de vrijdag aangeboden om teleurstellingen te voorkomen.

De onderdelen zijn los en in combinatie te boeken bij de bedrijven en via het VVV.

De Boschplaat is het eerste Dark Sky Park van Nederland en de ondernemers laten je graag de schoonheid van de duisternis ervaren.

Verhalenjutter Marloes Fopma: "Door gezamenlijk activiteiten te organiseren bieden we een totaalbeleving aan. De erkenning van de International Dark Sky Association (IDA) in 2015 voor De Boschplaat brengen we hiermee ook onder de aandacht, want dat is iets om trots op te zijn."

"En gewoon op de dijk of een duintop liggen en turen naar de sterren kan natuurlijk ook, en heel goed in Waddengouddorp Oosterend omdat we hier alle verlichting uit doen", vult Danielle Bierema van Puur Terschelling aan.

Oosterend zelf is namelijk grotendeels deze avond gehuld in duister, lantaarns zijn uit en bewoners worden opgeroepen de buitenverlichting uit te laten. Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief om aandacht te vragen voor de duisternis en lichthinder ter sprake te brengen.

Nacht van de Nacht zaterdag 26 oktober 2019 GOED

Over ons

Oosterend is een mooi en authentiek stukje Terschelling dat gezien en beleefd mag worden door eilanders en binnen- en buitenlandse gasten. De Stichting Natuurlijk Oosterend Terschelling (NO) zet zich ervoor in dat het unieke karakter en de schoonheid van ons dorp op de kaart wordt gezet zonder onze authenticiteit aan te tasten. Binnen Natuurlijk Oosterend is de bevordering van de leefbaarheid in Oosterend een belangrijk doel. Hiermee willen wij duurzaamheid, kleinschaligheid en de natuur als onze sterke punten benadrukken en uitdragen.

Onze partners

Waddengoud
Dark Sky Park
Staatsbosbeheer
Polderpracht
Gemeente Terschelling
Provincie Fryslân