Welkom in Oosterend op Terschelling

 

nacht van de nacht 2018 Afgelopen zaterdag was het landelijke evenement Nacht van de Nacht en ook in Waddengouddorp Oosterend werd hierbij stil gestaan.

 Speciaal hiervoor was alle buitenverlichting in het dorp uit enleden van Stichting Natuurlijk Oosterend hielden bijzondere Dark Sky belevenissen in en rondom het ‘Waddengouddorp’ Oosterend. Alle activiteiten waren volgeboekt.

Deelnemers konden mee met de schemerwandeling ‘Joon’van Eilandmeisje. Eilandmeisje, Marloes Fopma, vertelde tijdens deze wandeling verschillende Terschellinger verhalen en er werd afgesloten met sterren kijken. De enthousiaste wandelaars, die gelukkig droog bleven, sloten vervolgens hun avond af met een diner bijrestaurant De Heeren van der Schelling.  “Een leuke combinatie, eerst strûnen door de duinen en daarna heerlijk eten”, aldus een van de deelnemers. De uitverkochte huifkarren van Puur Terschelling gingen daarna naar De Boschplaat en sterrenkundige Adrie Warmenhoven gaf uitleg over de sterrenhemel. Alle deelnemers aan de activiteiten kregen na afloop een duurzame goodiebag mee naar huis met o.a. het wandelboekje van Oosterend, aangeboden door Stichting Natuurlijk Oosterend, en de Sjouw van het VVV.

In 2015 kreeg Europees Natuurreservaat De Boschplaat bij Oosterend Terschelling als eerste gebied in Nederland de internationale erkenning als ‘Dark Sky Park’ door International Dark Sky Association (IDA). Deze organisatie is in 1988 opgericht in de Verenigde Staten en wil de aandacht vestigen op de wereldwijde lichtvervuiling. Door deze vervuiling is op veel plekken de duisternis niet meer goed te zien, maar er zijn nog gebieden, zoals De Boschplaat, waar nog duizenden sterren aan de hemel waarneembaar zijn en zelfs nog de Melkweg. In een Dark Sky Park is de vervuiling van menselijk licht, afkomstig van industriële en stedelijke bebouwing, nog nihil. Daarom boden drie Waddengoud gecertificeerde ondernemers uit Oosterend samen met sterrenkundige Adrie Warmenhoveneen belevenis aan waarbij Dark Sky centraal stond.

 

Foto: Bert Faber

 

Over ons

Oosterend is een mooi en authentiek stukje Terschelling dat gezien en beleefd mag worden door eilanders en binnen- en buitenlandse gasten. De Stichting Natuurlijk Oosterend Terschelling (NO) zet zich ervoor in dat het unieke karakter en de schoonheid van ons dorp op de kaart wordt gezet zonder onze authenticiteit aan te tasten. Binnen Natuurlijk Oosterend is de bevordering van de leefbaarheid in Oosterend een belangrijk doel. Hiermee willen wij duurzaamheid, kleinschaligheid en de natuur als onze sterke punten benadrukken en uitdragen.

Onze partners

Waddengoud
Dark Sky Park
Staatsbosbeheer
Polderpracht
Gemeente Terschelling
Provincie Fryslân